Hasadın başlamasına rağmen çiftçi satış yapmakta zorlanıyor. TMO her sene olduğu gibi bu sene de randevu alımını zorlaştırıyor. Bu yüzden de çiftçi ürünü satacak yer bulmakta zorlanıyor.
Piyasada da buğday fiyatları alım fiyatlarının altında seyretmeye devam ediyor. Çiftçinin buğdayını gerçek değerinde satamaması ciddi bir sorun oluşturuyor.
TÜİK’İN İTHALAT RAKAMLARI
TÜİK’in ithalat verileri gerçekleri ortaya koyuyor. TÜİK’in dış ticaret verilerine göre Türkiye bu yılın ilk 5 ayında 6,5 milyon ton ekmeklik buğday ithal etti. İthalat 4 milyon 440 bin tonu Rusya’dan, 1 milyon 802 bin tonu da Ukrayna’dan yapıldı.
5 AYLIK BUĞDAY İTHALATINA 2,1 MİLYAR DOLAR ÖDENDİ
Yılın ilk 5 aylık ekmeklik buğday ithalatına toplam 2 milyar 131 milyon dolar döviz ödendi. İthal buğdayın ton fiyatı ise 324 dolar/ton olarak gerçekleşti.
YOĞUN İTHALATTAN DOLAYI ÇİFTÇİNİN ÜRÜNÜ ORTADA KALDI
Türkiye’nin buğday üretiminde verimli bir dönem geçirmesine rağmen yüksek oranda ithalatın yapılması iç piyasada çiftçinin aleyhine bir durum oluşmasına neden oldu. Yılın ilk 5 ayında yapılan yoğun ithalattan dolayı çiftçi hasat ettiği ürününü TMO dışında satacak yer bulamıyor. Satacak yer bulamayınca da çiftçi ürünlerini tüccarlara ucuzdan satmak zorunda kalıyor.
(HABER MERKEZİ)