Uşak’ta maden projeleri için “ÇED gerekli değil” kararı verildi

Uşak’ta orman ve tarım arazilerinde işletilmesi planlanan iki maden projesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından “ÇED gerekli değil” kararı verildi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, her gün onlarca maden projesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci başlatırken bu madenlerin birçoğuna ise “ÇED gerekli değil” kararı vermeye devam ediyor. Bugün de Uşak’ın iki ilçesindeki orman ve tarım arazilerine planlanan maden ocakları için “ÇED gerekli değil” kararı verildi.

Merkez ilçeye bağlı Kayaağıl köyünde Amcol Mineral Madencilik San. ve Tic. A.Ş. şirketi tarafından açılacak olan I-B Grubu Maden Ocağı (Tuğla-kiremit kili, Çimento kili, Marn, Puzolanik kayaç (Tras) ile çimento ve seramik sanayilerinde kullanılan ve diğer gruplarda yer almayan kayaçlar) için “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Şirketin bölgede 49,17 hektarlık alan için 10 yıllık maden işletme ruhsatı bulunurken ÇED başvurusu 24,88 hektarlık alan için yapıldı. Şirket ilerleyen yıllarda bu alanın tamamını da kullanabilir.

TARIMSAL NİTELİKTE ARAZİLER

Maden sahası, Uşak İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre; “Tarımsal Nitelikli Alanlar” içerisinde kalırken ÇED dosyasında görüşü alınan Tarım ve Orman Bakanlığı 5. Bölge Müdürlüğü, madene ilişkin bir “sakınca” görmediğini belirtti. Alanın bir kısmı ise Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü’nün e-uygulama sistemine göre; “Boşluklu Kapalı (Bozuk) Orman Alanı”, “Ağaçsız Orman Alanları” ve “Orman Alanı” içerisinde yer alıyor. Kent merkezine 6 kilometre mesafede bulunan maden sahası, Karabol Mahallesi’ne 700 metre uzaklıkta bulunuyor.

TARIM MÜDÜRLÜĞÜNDEN ONAY

Ulubey ilçesine bağlı Çamlıbel köyünde de Majen Madencilik Enerji San. A.Ş. tarafından işletilmesi planlanan mermer ocağı için “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Maden Petrol İşleri Genel Müdürlüğü tarafından 25 Eylül 2023 tarihinde 99,62 hektarlık alan için 10 yıllık maden işletme ruhsatı alan şirket, ilk etapta 24,89 hektarlık alana 2 poligon şeklinde ocak işletecek.

İlçe merkezine 14 kilometre uzaklıkta bulunan maden ocağı, Çamlıbel köyüne sadece 500 metre uzaklıkta yer alıyor. Maden sahası, Uşak İli 1/25.000 ölçekli Çevre Düzeni Planına göre; “Orman Alanları” içerisinde kalıyor. Yine ÇED dosyasında görüşüne yer verilen Uşak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yazısında maden sahasının çevresinde tarım arazilerinin de bulunduğu tespit edildi. Fakat müdürlük, yazısında “Arazi hazırlığı ve sonrasında faaliyete bağlı olarak oluşması muhtemel toz ile atıkların alınacak tedbirlerle çevredeki tarım arazilerine ve tarımsal ürünlere zarar vermesinin önlenmesi, tüm tedbirlerin proje sahibi yatırımcı tarafından alınması kaydıyla ÇED sürecinin devam etmesinde sakınca bulunmamaktadır.” ifadeleri yer aldı.

(HABER MERKEZİ)